RSS logoNieuws omtrent genealogische API's

Scans zoeken service nu ook beschikbaar voor programmeurs via API

Genealogie Online - publiceer gratis uw stamboom en zoek naar uw vooroudersGenealogie Online heeft een register samengesteld van online beschikbare scans van BS en DTB bij archieven en organisaties zoals FamilySearch die doorzocht kan worden op gebeurtenis type, plaats en datum. Deze Scans zoeken service wordt standaard uitgevoerd wanneer een stamboomonderzoeker zijn of haar genealogische gegevens publiceert op Genealogie Online. Meer achtergrond over deze service is te vinden in het artikel Zoek de scans bij mijn genealogische gegevens! op Blog Coret. Hoe het er op Genealogie Online uitziet kun je zien in de video Uitleg van de Scans zoeken service van Genealogie Online.

Dit register wordt nu ook door een API ontsloten, zodat stamboomprogramma's en websites deze Scans zoeken functionaliteit kunnen integreren en hun gebruikers kunnen informeren over het feit dat er voor een specifieke gebeurtenis mogelijkerwijs een scan online staat. Ter indicatie van de reikwijdte van het register: op Genealogie Online staan op dit moment 10,8 miljoen personen, analyse van deze gegevens leverde 4,1 miljoen links op naar de vermoedelijke locaties van scans van gebeurtenissen als geboorte, huwelijk en overlijden van deze personen.

De Scans zoeken API staat uitvoerig beschreven op http://api.coret.org/scanszoeken/v1/ en kan vanaf daar ook getest worden. Gebruik van de API is gratis, lees wel de voorwaarden voor gebruik.

Bob Coret | Thu, 5 Aug 2010 21:39:11 +0200


Metadata Genealogie Online nu beschikbaar via OAI-PMH Data Provider

De metadata van de Genealogie Online publicaties is nu als repository beschikbaar via een OAI-PMH (Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting) metadata feed. Deze feed is een implementatie van een OAI-PMH Data Provider, gebaseerd op OAI-PMH 2.0.

De repository is opgenomen in de lijst van geregistreerde OAI Data Providers.

Bob Coret | Thu, 30 Nov 2008 18:55:10 +0200


Informatie over genealogische en historische evenementen beschikbaar in diverse formaten!

Via het Stamboom Forum kunnen genealogische en historische evenementen worden aangemeld door organisaties en individuën. Deze evenementen worden gepresenteerd als evenementenlijst en als evenementenkaart (met behulp van Google Maps).

De gegevens van de evenementen zijn in diverse formaten beschikbaar: als widget, XML, iCalendar en RSS!

Bob Coret | Thu, 20 Nov 2008 13:57:18 +0200


API om genealogische gegevens en afbeeldingen te publiceren staat nu live!

Op Genealogie Online kunnen stamboomonderzoekers (gratis) hun genealogische gegevens en afbeeldingen publiceren.

De API die het mogelijk maakt op de data en afbeeldingen vanuit een stamboomprogramma naar Genealogie Online te transporteren is geheel geïmplementeerd en dus live!

Geïnteresseerde stamboomprogrammamakers worden aangemoedigd om een API sleutel aan te vragen zodat zij hun gebruikers deze dienst kunnen bieden.

Gebruikers van stamboomprogramma's die graag vanui hun eigen stamboomprogramma willen publiceren op Genealogie Online worden aangemoedigd om de maker(s) van hun stamboomprogramma te wijzen op deze API!

Bob Coret | Sat, 15 Mar 2008 15:27:20 +0200


API om genealogische gegevens en afbeeldingen te publiceren in laatste fase van ontwerp

Op Genealogie Online kunnen stamboomonderzoekers (gratis) hun genealogische gegevens en afbeeldingen publiceren. De API die het mogelijk maakt op de data en afbeeldingen vanuit een stamboomprogramma naar Genealogie Online te transporteren is nu in de laatste fase van het ontwerp. Dit houdt in dat er enkele reviewronden zijn geweest en de test faciliteit is ingericht. Geïnteresseerde stamboomprogrammamakers worden aangemoedigd om het laatste commentaar aan te leveren en een API sleutel aan te vragen zodat er getest kan worden (qua interface). Binnenkort wordt de implementatie van de gehele API afgerond, u wordt hiervan op de hoogte gehouden!

Bob Coret | Wed, 27 Feb 2008 01:13:20 +0200


Nu in ontwerpfase: API om genealogische gegevens te publiceren

Op Genealogie Online kunnen stamboomonderzoekers (gratis) hun genealogische gegevens publiceren, inclusief foto's. Data (in GEDCOM formaat) kan worden aangeleverd via e-mail, maar om directe upload vanuit een stamboomprogramma mogelijk te maken is de Publiceren op Genealogie Online API nu in ontwikkeling.

Wanneer data (in GEDCOM formaat) en afbeeldingen voor de eerste keer worden aangeleverd via deze API dan worden deze (net als via e-mail aangeleverde data) eerst handmatig gecontroleerd, waarna verwerking plaatsvindt en de auteur via e-mail op de hoogte wordt gesteld van de locatie van de publicatie op Genealogie Online. Wanneer het een nieuwe publicatie betreft wordt deze niet automatisch "openbaar" gemaakt. Er wordt gevraagd of de publicatie naar wens is en de auteur wordt gewezen op de Wet Bescherming Persoonsgegevens en de noodzaak van bronvermeldingen.

Het updaten van een publicatie (dus als een gebruiker de gegevens opnieuw aanbiedt) wordt geheel automatisch verwerkt, dit gebeurt wel asynchroon (verwerking kan namenlijk enkele minuten duren), ook hiervan wordt de auteur weer via e-mail op de hoogte gesteld.

Aan ontwikkelaars van stamboomprogramma's is gevraagd om commentaar te geven op de Publiceren op Genealogie Online API. Wanneer de feedback is ontvangen en één of meerdere stamboomprogramma's de API willen gebruiken dan wordt deze API in gerealiseerd.

Bob Coret | Sun, 5 Aug 2007 00:10:18 +0200


Genealogie Online doorzoeken (tweede, nieuwe interface)

De zoekmogelijkheid binnen Genealogie Online die wordt geboden is afgeleid van de SOAP webservice interface zoals deze door phpGedView wordt gedefinieerd en is geïmplementeerd door de GenealogyService. De nieuwe GenealogieOnlineService is meer lichtgewicht, niet compatible met de GenealogyService, maar wel uitgebreider qua functionaliteit om de zoekmogelijkheden te optimaliseren.

De GenealogieOnlineService wordt onder andere gebruikt door de zoek service van Thematis Erfgoed portaal.

Zie ook:

Bob Coret | Sun, 5 Aug 2007 00:05:24 +0200


Genealogie Online doorzoeken

Op Genealogie Online kunnen stamboomonderzoekers (gratis) hun genealogische gegevens gratis publiceren, inclusief foto's. Naast de full-text search is er nu ook mogelijk om de genealogische gegevens (van de GEDCOM publicaties) meer specifiek te doorzoeken.

De zoekmogelijkheid die wordt geboden is gebaseerd op de SOAP webservice interface zoals deze door phpGedView wordt gedefinieerd. Deze keuze is geïnspireerd door het Distributed Family Tree Project en het in dit kader ontwikkelde Genesis programma dat gebruik maakt van deze webservice (en ook Genealogie Online via de hier beschreven webservice doorzoekt).

Bob Coret | Sat, 4 Aug 2007 23:53:59 +0200


Eerste genealogische API beschikbaar: Wie (onder)zoekt wie?

Op Blog Coret riep ik in een artikel  dat (overheids)websites API's zouden moeten bieden om hun data te ontsluiten, maar dan kun je natuurlijk zelf niet achterblijven.

Dus, vanaf vandaag mijn eerste API op de speciaal hiervoor ingerichte, nieuwe website http://api.coret.org/.

De eerste API ontsluit het Wie (onder)zoekt wie? register. Het Stamboom Forum kent ook een register met familienamen die onderzocht danwel gezocht worden door stamboomonderzoekers. Dit (doorzoekbare) register is bekend onder de naam Wie (onder)zoekt wie? Via de website kan men in contact komen met deze stamboomonderzoeker(s).

Dit register wordt door deze API ontsloten, zodat stamboomprogramma's en websites hun gebruikers kunnen informeren over het feit dat bepaalde familienamen in het Wie (onder)zoekt wie? register staan.

Ik ben benieuwd welke website of welk stamboomprogramma de API als eerste gaat gebruiken...

Bob Coret | Sun, 31 Dec 2006 01:41:18 +0200Ontvang het laatste nieuws op het gebied van genealogische API's via e-mail:

Delivered by FeedBurner

Ga naar de startpagina van de Genealogische API's @ Coret.org website.